Agility, rallylydnad och nose work

Agility

Agility är en sport med fart och fläkt som  bygger på att både förare och hund tycker att det hela är kul.
Pudeln är en ras som lämpar sig väl för just denna gren inom hundsporten. De har de fysiska förutsättningarna; de är lättrörliga, de är snabba i vändningarna och de har också det sinnelag som behövs: de är energiska, glada och lättlärda. 

Det är framförallt Louise som har tränat och tävlat - mest med Lizzy (Älvlekens Blivande Ballerina) och Lectra (Älvlekens Exklusiva Electra), men alla våra pudlar har testat på denna roliga sport. Redan när Lizzy var sex veckor gammal var hon med på noterna när den lilla tunneln kom fram och väldigt snabbt lärde hon sig vad kommandot "tunnel" betyder.
Sedan dess har både Louises och Lizzys entusiasm hållit i sig och numera är de ett "fullfjädrat agilityteam". 

Louise och Lizzy har gått kurser på Kungälvs Brukshundsklubb och under hösten 2010 tränade de för Jennie Olsson, som själv har tävlat SM i agility. De deltog i sin första tävling i oktober 2010 och det gav mersmak, så sedan dess har det blivit en del tävlingar. På senare år har det bara blivit blåbärstävlingar med Lizzy, med fina placeringar i nästan alla starter.

Med Lectra har Louise tränat för Frida Olsson, Fiona Lövdinger, Emelie Merenius, Heidi Penttilä och Ulrika Pettersson - och tränar regelbundet för Elin Fahlgren, alla sex mycket duktiga och välmeriterade agilitytränare som själva tävlar på hög nivå.

Rallylydnad

Rallylydnad är en lite mer lekfull variant av vanlig tävlingslydnad. Rallylydnad består av fyra olika svårighetsgrader där man utför en bana bestående av ca 20 olika moment. Det är en sport som passar många hundägare eftersom den inte är lika fysiskt krävande som exempelvis agility. Rallylydnad utvecklar på ett lustfyllt sätt kommunikationen mellan hund och ägare.

I rallylydnad är det Louise och Lectra som tränar. De började med träningen för ungefär tre år sedan och har gått kurser för Ida Carlsson som är en mycket duktig instruktör och som själv tävlar på högsta nivå.